سرطان معده چیست؟

به گزارش دانلود باران، سرطان معده چیست؟ سرطان معده چهارمین سرطان شایع در دنیاست. هلیکوباکتری علت سرطان معده است. شیمی درمانی و رادیوتراپی راه درمان این بیماری است.

سرطان معده چیست؟

زمانی که سلول های سرطان بر روی پوشش داخلی معده ایجاد شوند، سرطان معده ( Gastric Cancer) ظاهر می شود. در سطح دنیا این سرطان چهارمین عامل پیشتاز سرطان و همچنین سومین عامل پیشتاز موارد مرگ می باشد که از این میان هفت درصد از موارد کلی سرطان و 9 درصد از موارد مرگ را تشکیل می دهد. در سال 2012، این بیماری در 950 هزار نفر در سراسر دنیا مشاهده شد و باعث مرگ 723 هزار نفر شد.

علت بروز سرطان معده چیست؟

معمول ترین عامل این بیماری عفونت از طریق باکتری هلیکوباکتری است که دلیل بیش از 60 درصد از موارد ابتلا به آن می باشد. میکروب هلیکوباکتری سبب زخم معده و ورم معده می شود و این موارد می توانند زمینه بروز این سرطان را فراهم آورند. دیگر عوامل معمول این بیماری مواردی همچون افزایش اسید معده، مصرف غذاهای نمک سود شده و دودی، خوردن ترشی سبزیجات و سیگار کشیدن است. حدود ده درصد از این بیماری در خانواده ها ایجاد می شود و بین یک تا سه درصد از موارد به دلیل سندرم های ژنتیکی به ارث رسیده از والدین شخص، منتشر شده از وراثت به وجود می آیند. بسیاری از موارد این بیماری شامل کارسینوم معده هستند. (کارسینوم شامل سرطان هایی است که سازنده پوست (مثل سرطان پوست) یا پوشاننده لایه داخلی اعضا (مثل سرطان ریه) و یا سازندۀ غدد (مثل سرطان پستان) هستند.) انواع دیگر این بیماری شامل موارد زیر می شود:

  • آدنوکارسینوم یا سرطان غددی در معده که شایع ترین فرم این سرطان است.
  • لنفوما که سرطان درگیر نماینده سیستم لنفاوی است.
  • سارکوما که سرطان بافت هم بند مانند عضله، چربی یا عروق خونی است.

در بسیاری از موارد، سرطان معده طی چندین مرحله، در طول چندین سال پیشرفت می نماید. ژاپن و کره جنوبی، دو کشوری هستند که بیشترین تعداد ابتلای به این بیماری در آنها مشاهده شده است.

پسماندهای سلول های جنینی در مری و یک سوم فوقانی معده عاملی دیگر برای ابتلا به این بیماری است. بقایای سلولهای جنینی قابلیت سرطانی شدن را دارند که با آنالیز ها و تست های تشخیصی معمول، رادیوگرافی و سی تی اسکن قابل شناسایی نیستند.

نشانه های اولیه و علائم سرطان معده چیست؟

نشانه های اولیه و علائم سرطان معده گول زننده و مشابه ناراحتی های گوارشی است به طوریکه افراد سعی دارند با پرهیز غذایی و درمان خودسرانه بهبود پیدا نمایند. این نشانه ها شامل موارد زیر است:

  • سوزش معده
  • درد شکم در ناحیه بالای آن
  • تهوع و بی اشتهایی
  • احساس خستگی

نشانه های ثانویه:

  • کاهش وزن
  • زردی پوست
  • استفراغ خونی
  • علائم مبهم سوء هاضمه مانند آروغ زدن
  • دیسفاژی یا همان مشکل بلع غذا و مشاهده خون در مدفوع
  • احساس توده در شکم که از علایم دیررس و پیشرفته این بیماری می باشد

این نوع از سرطان ممکن است گسترش یابد و از معده به دیگر اعضای بدن، به خصوص کبد، ریه ها، استخوان ها، دیواره شکم و گره های لنفاوی سرایت کند. این سرطان ممکن است همراه سرطان هایی مانند سرطان کلیه، سرطان مغز و سرطان پوست نیز دیده شود.

رژیم غذایی مناسب و همین طور ترک سیگار خطر این نوع سرطان را کاهش می دهد. شواهد اولیه ای وجود دارد که درمان باکتری هلیکوباکتری ابتلا به این سرطان را در آینده کم می نماید. در صورتی که بیماری در مراحل اولیه درمان شود، بسیاری از موارد دیگر برطرف می شوند.

درمان این بیماری شامل این موارد می شود: جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی و درمان هدفمند. اگر درمان دیر اتفاق بیفتد، مراقبت تسکینی توصیه می شود. عواقب این فرایند در سطح دنیای اغلب ناچیز و کمتر از 10 درصد نرخ بقای پنج ساله است. این امر بیشتر به خاطر افرادی با نوع پیشرفته این بیماری می باشد. در ایالات متحده نرخ زنده ماندن در دوره پنج ساله این بیماری 28 درصد است. در حالی که این میزان در کره جنوبی، بیشتر به خاطر کوشش ها برای غربالگری، بیش از 65 درصد می باشد.

سرطان معده بیشتر در کشورهای آسیای شرقی و اروپای شرقی اتفاق می افتد و در مردان دو برابر بیشتر از زنان است. این سرطان در افرادی با گروه خونی A شایع تر است. این بیماری در مردان پس از سرطان ریه شایعترین سرطان است حال آنکه در زنان سرطان پستان شایع ترین سرطان به شمار می آید. به طور معمول افرادی که در دهه پنجم زندگی خود به سر می برند بیشتر در خطر ابتلاء به این بیماری قرار می گیرند.

روش جدید تشخیص ابتلا به سرطان معده

بتازگی یک گروه بین المللی از محققان با ابداع یک آزمایش جدید تنفسی پیروز شدند اولین علائم سرطان مری یا معده را در مدت چند دقیقه تشخیص دهند. گروه بین المللی محققان از کالج سلطنتی لندن، دانشکده پزشکی دانشگاه کیل و آموزشگاه علوم جمهوری چک در جریان یک مطالعه پیروز به ابداع این آزمایش جدید تنفسی شدند. در این روش جدید، با آزمایش تنفسی بعضی ترکیبات شیمیایی که فقط در بازدم بیماران مبتلا به سرطان مری و معده وجود دارد، بعد از چند دقیقه سلامت یا وجود بیماری سرطان در مری و معده فرد معین می شود.

راه های تشخیص سرطان معده

آندوسکوپی و رادیوگرافی معده از راه های تشخیصی می باشند. تشخیص این بیماری معمولاً از طریق بافت برداری هنگام آندوسکوپی انجام می شود. معمولاً در ادامه تصویربرداری پزشکی صورت می گیرد تا معین شود که آیا بیماری به بخش های دیگرِ بدن سرایت نموده است یا خیر. در زخم های معده احتمال سرطانی شدن وجود دارد از این رو چنانچه زخم معده ای پس از 3 ماه دارو درمانی به درمان پاسخ ندهد اندیکاسیونی برای جراحی معده است. افراد با کوچکترین علامت در تغییر شرایط مزاج، دفع، بی اشتهایی، تهوع و کاهش وزن باید برای آنالیز های بیشتر به پزشک متخصص مراجعه نمایند.

راه های درمان سرطان معده چیست؟

در مراحل ابتدایی، جراحی و برداشتن تومور اولیه می تواند موثر باشد. زمانی که سرطان گسترش یافته باشد می توان برای جلوگیری از خونریزی های طولانی و انسداد معده از روش جراحی استفاده کرد. شیمی درمانی نیز ممکن است در افرادی که سرطان در آنها گسترش یافته باشد، استفاده شود و موثر باشد. استفاده از رادیوتراپی بخصوص همراه با شیمی درمانی ممکن است برحسب صلاحدید پزشک استفاده شود. با وجود این که شانس معالجه این بیماری در مراحل پیشرفته کم است باید توجه داشت که هیچ کس نمی تواند میزان بهبودی و پاسخ هر فرد را به درمان به طور دقیق پیش بینی کند؛ چرا که نوع سرطان و نحوه پاسخ بدن به درمان هر فرد به فرد دیگر می تواند متفاوت باشد. در این بین حالات روحی و روانی مناسب می تواند در درمان بسیار موثر باشد.

راه های پیشگیری از سرطان معده

  • از کشیدن سیگار خودداری کنید.
  • رژیم های غذایی شامل غذاهای دودی، گوشتی و نمک اندود را کمتر مصرف کنید.
  • به علائم سوء هاضمه که بیش از چند روز طول بکشند، توجه کنید.
  • رژیم غذایی مغذی و متعادل را استفاده کنید.
  • در صورت لزوم آزمایش های سالانه غربالگری را که توسط پزشک توصیه شده انجام دهید.
  • استفاده از ماهی و سبزیجات تازه محتوی ویتامین A و C را که احتمال ابتلا به این سرطان را کاهش می دهند نباید فراموش کنید.
  • گوشت قرمز را به اندازه مصرف کنید. استفاده از گوشت قرمز بیش از 13 بار در هفته احتمال بروز این سرطان را 2 برابر می نماید، بخصوص اگر گوشت به صورت کبابی، پخته شود.
  • مصرف نمک و غذاهای سرخ نموده را بسیار محدود کنید و برای پخت غذا از روش هایی نظیر بخارپز کردن و پخت در ماکروویو بهره ببرید.
  • از مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان نظیر کلم بروکلی، هویج و گوجه فرنگی بهره ببرید.
  • مصرف پیاز و سیر، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد.
منبع: setare.com

به "سرطان معده چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سرطان معده چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید